Szokás mondani, hogy az anyák a családban olyanok, mint a gombok a ruhán: összetartják azt. Odaadó gondoskodásukkal, önzetlen szeretetükkel, nyugodt és békés otthon biztosítanak. Az anyai szerepben a legfontosabb, hogy ő maga belül, önmagával harmóniában, békében legyen. Ellenkező esetben teljesítmény és feladat orientálttá válik, és ugyanezt követeli meg a család többi tagjától is, vagyis a szeretetteljes irányítás megszűnik. Az anya ekkor már nem egységben, hanem "egyedül"-ben gondolkodik, ami a családtagok egymástól való elhidegüléséhez és konfliktusokhoz vezet. 

A mai kor anyukáinak az élet számos területén kell helytállniuk. Ez nem egyszerű feladat, de szerencsére a családok egyre több támogatásban részesülnek, ez pedig mindenképpen ösztönzően hat az édesanyákra, hiszen az ő munkájuk kvázi "láthatatlan". 

Nagyon fontos a számukra a pozitív megerősítés, de nem csak a családtagjaiktól, hanem a közvetlen környezetüktől, és a társadalomtól egyaránt.

Ebben segíthet például egy olyan jól működő kis közösség, mint a Macifül baba-mama klub, mely lelkes, egymáson és másokon is segítő anyukák összefogásának, példaértékű eredményeként született meg.

Varga-Lázár Nikolettel és Nagy Gabival, a klub két alapítójával beszélgettem.

Mikor alakult Macifül baba-mama klub, és, hogy jött az ötlet?

2016-ban, egy hűvös, őszi séta alkalmával arról beszélgettünk egy másik anyukával, hogy a közelgő telet hol lehetne élménydúsan, közös játékokkal átvészelni. A célunk az volt, hogy egy olyan klubot hozzunk létre, ahol anyukák és a gyerekek egyaránt jól érezzék magukat.

Az elvégzett előzetes felmérések alapján egyértelmű volt, hogy szükség van egy olyan közösségre Pestszentlőrincen, ahol lehetőség van egymástól tanácsot kérni, megpihenni, feltöltődni, segíteni egymásnak, kikapcsolódni és gyermekeiknek együtt játszani.

A Rózsa Művelődési Ház kisebb terme tökéletesen megfelelt a földön, szőnyegen kúszni-mászni kezdő, vagy a totyogó babák számára, és megfelelően tágas egy nagyobb csapat baba befogadására is. És végül a művelődési ház jóvoltából a klub ingyenesen látogatható bárki számára.

Mi a klub fő célja?

A kezdeményezés célja egy olyan közösség életre hívása volt, ahol a tagok segítik egymást, melyhez élmény tartozni, melyért érdemes tenni. Fontos minél több család megszólítása, ezért a kötetlen játék és beszélgetés mellett tematikus találkozók is vannak a babagondozás, egészség, babahordozás témákban.

A kötődő nevelést és a nyilvános szoptatást támogató klubunkban így került sor már mosipelus, BLW előadásokra is, és bár nem vagyunk hivatalos hordozós klub, de rendszeresen tartunk ingyenes hordozási klubnapokat tanácsadóval.

Illetve a játszóház mellett a kicsik számára szervezünk fejlesztő foglalkozásokat, éneklés-mondókázást is. Vannak tematikus napjaink is (általában valamilyen ünnephez kapcsolva), farsangi jelmezverseny, anyák napi mama-masszázs, Mikulás, klub szülinap.

Sikeres programunk továbbá a “csak anya” est, hogy a porontyok nélkül is kicsit lazíthassanak az anyukák. Hisz ha anya boldog és kiegyensúlyozott, akkor a baba is és apa is. Mert mindamellett, hogy anyák vagyunk, nők is, és ezt az énünket egy önfeledt csajos csevegés (amikor nem kell félszemmel a piciket követni) felfrissíti. Az apák is örülnek, elvégre így kevésbé sárkányosodunk :)

Ki/kik segítenek a szervezésben?

A klubot négyen kezdtük, most 2-3-an szervezzük aktívan, de a tagokat is igyekszünk szavazásokkal bevonni. Kikérjük a véleményüket, amivel nagyban segítik a munkánkat.
Sőt a tagok szakmai vagy hobbi tudását is latba vetjük, hogy minél több érdekes programot hozzunk be a klubba. Ebben az anyukák is szívesen részt vesznek, és így még inkább magukénak érzik ezt a közösséget, hiszen ők is tehetnek érte, nem csak kapnak tőle.

Apukák is járnak a klubba? Mik a tapasztalataitok?

Igen járnak, bár nem sokan. Viszont ők visszajáró "törzsgárda tagok" . Imádjuk őket. Sőt nagypapa, nagymama is elkísérte már az unokát, ők mindig színt visznek a klub hétköznapjaiba.

Mi az a plusz, amit a klub ad az anyukáknak?
Felszabadítja az otthon lévő anyukákat. Látják, hogy mások is hasonló gondokkal küszködnek. Ennek az időszaknak a gondjaival, kérdéseivel, döntéseivel. Megnyugvást ad nekik, hogy nem ufók, ha szalad a lakás, ha kialvatalnok, ha a gyerkőc a bolt közepén fekve hisztizik, ha szoptatni szeretné a babáját, ha ugyanez valamiért nem megy, ha estére már hulla fáradt és apának csak egy jó éjt puszira futja...

A klub Pestszentlőrincen található. Mi a véleményetek, mennyire baba-barát ez a kerület? 

Van egy úgynevezett Játszó-Tér-Kép projektünk, amelyben a kerület játszótereit gyűjtöttük össze, térképre rendeztük. Számon tartjuk, hol milyen fejlesztésre van szükség, és igyekszünk az önkormányzati támogatást ezekre a területekre terelni. Összességében elmondható, hogy szépen fejlődnek a kerület játszóterei. Úgy látjuk, hogy van itt egy baba- és gyerekbarát közösség, akik tesznek is annak érdekében, hogy jobb legyen. Összefognak és játszóteret újítanak fel, jótékonykodnak rászoruló kerületi családoknak. 

Mik a jövőbeni tervek?


Szeretnénk az ingyenességet továbbra is fenntartani, hogy mindenki számára elérhető legyen ez a közösség és a programjai. Mindenkit várunk sok szeretettel!

Kövess a Facebookon is