Drága Uraim, olyan régen foglalkoztam Önökkel, hogy szinte már elhiszem, hogy hiányoltak. Na, hagyjuk az előjátékot, és térjünk a lényegre. 

Vetkőzzenek!

(Tomy csak neked vetkőzik, kedves "mosógéptulajdonos"! Csak hinned kell benne-a szerk.)

Azt hiszem minden férfi átélte már az élete folyamán azt az élményt, amikor az egyik legbecsesebb  testrészük úgy dönt, hogy ő most kimarad a buliból. Nyilván ha egy-két alkalommal fordul elő a dolog, akkor simán foghatják a fáradtságra, munkahelyi problémákra, az anyósra stb., viszont ha a probléma huzamosabb ideig... khm konyul le, akkor levonhatjuk a konzekvenciát: gáz van. 

Mit lehet ilyenkor tenni? 

Első körben megvizsgálni, hogy a szervi elváltozások lehetősége kizárható-e. Amennyiben igen, akkor következik a dolog izgalmasabb része: a kutatás, a kiváltó ok/okok megtalálása.

Mint minden rendellenességnél, így a merevedési zavaroknál is bele kell kalkulálni, hogy pszichés tényezők játszanak közre abban, hogy a hancúrléc nyugdíjba vonult.

Lelki eredetű okok pl.: 

1. Stressz

2. Boldogtalan párkapcsolat

3. Teljesítményszorongás

Az első pont viszonylag könnyen orvosolható, hiszen számos stresszkezelő módszer áll a rendelkezésünkre, elég ha csak a neten kutakodunk egy kicsit. Ne feledjük, hogy pár perces lazító gyakorlatok is csodákra képesek. Felesleges megemlítenem a sportot, hiszen senki számára nem új, hogy a mozgás milyen erős stresszoldó hatással bír. 

Boldogtalan párkapcsolatnál szintén tiszta sor, hogy merre kell fordulni, annak érdekében, hogy újra normális és boldog életet éljünk. Viszont ha teljesítményszorongás idézi elő a merevedési problémát, akkor mindenképpen ajánlatos szakembert felkeresni. 

Nem kell feszengeni, ilyenkor 20-30perces direktív terápiás beszélgetések keretében a szexuális probléma megoldása a cél. Amennyiben az illetőnek párja van, akkor előfordulhat, hogy "házi feladatokat" kapnak.

Egyébként nagyon érdekes, hogy a férfiaknál milyen évezredes becsípődések figyelhetők meg. A mai napig elképzelhetetlen egy férfi számára, hogy az erekciós zavaruk pusztán lelki eredetű is lehet. Nagyon nehezen fogadják el, hogy szervi baj híján szexuálpszichológushoz irányítják őket. 

Uraim, nem ciki ám a lélek. És az sem, ha fáj...

Nagyobb kihívást jelent a terápiát végző szakembernek, amennyiben a merevedési problémák hátterében teljesítményzavar húzódik meg. Az ettől való megszabadulást nehezíti, hogy ebben az esetben a férfi koncentrációja csak a megfelelési kényszerre fókuszál, pedig éppen az ellenkezője a cél: megtanulni, hogy átadja magát a gondtalan élmény átélésének. Mivel ez rendszerint hosszabb időt vesz igénybe, így gyakran a szexuális együttlét mellőzését ajánlják a kliensnek.

 

Szándékosan hagytam a bejegyzés végére a kölcsönösség elvének meghatározását, mely véleményem szerint az egyik legfontosabb szexuálterápiás módszer. Ennek lényege, hogy a férfiben tudatosítani kell, hogy attól függetlenül, hogy a szexuális problémák kinél jelentkeznek azok KÖZÖSEK. Nincsen ujjal mutogatás senkire, nincsen a "te hibád" vádaskodás. Úgy gondolom, hogy a legnagyobb segítséget ilyen helyzetben a férfinek a párjától kellene megkapnia.

Gyakoroljunk önkritikát lányok: általában elvárjuk a férfitől, hogy ő teljesítsen. Mintha belénk lenne kódolva, hogy ő végezze a meló nehezebb részét. Nyílván a nő mindig is a "befogadó" szerepet fogja betölteni, de ettől függetlenül még nem szabad megfeledkeznünk arról, hogy a férfiaknak is lehetnek problémáik, amik bizony a szexuális teljesítőképességükben is megmutatkozhatnak. Sok nő ilyen esetben megalázó helyzetbe hozza a partnerét, vagy egész egyszerűen sértődötten reagálja le a szituációt, de fenn áll annak a lehetősége is, hogy elbizonytalanodik, és hűtlenségre kezd gyanakodni. 

A szakemberek szerint amennyiben egy párkapcsolatban élő férfinél erekciós zavarok lépnek fel, akkor az mindig a nem megfelelő, vagy a kommunikáció hiányára vezethető vissza a felek közt. Sajnos nagyon gyakran a párbeszédek csupán vélekedések tömkelege. Azt hisszük, hogy tudjuk, hogy a másikban mi zajlik. Feltételezéseink vannak, és ezek a szexuális életünkben is jelen lehetnek. Fontos, hogy azokat a vágyainkat is megosszuk a partnerünkkel, amelyről mi azt gondoljuk, hogy természetesek a számára. 

Végül és nem utolsó sorban kedves lányok, mindig emlékezzünk arra, hogy a férfiak is emberek, érzésekkel érzelmekkel megalkotva, akiknek ugyanúgy lehetnek rosszabb periódusaik, mint nekünk. Szeressük őket, és foglalkozzunk a lelkükkel is! 

 

Kövess a Facebookon is